Wykorzystanie profesjonalnej folii stanowi jeden z podstawowych elementów pakowania przeróżnych produktów i materiałów w wielu gałęziach przemysłu i produkcji. Aby jednak mieć pewność, że produkt trafi do klienta w możliwie jak najlepszym stanie, niezbędne będzie podjęcie decyzji związanej z wyborem odpowiedniego rodzaju folii. Czym różni się folia PE od PP? Którą warto wybrać? Sprawdźmy to.
- Folie PE i PP – chętnie wykorzystywane w przemyśle i innych gałęziach biznesu
- Folia polietylenowa i polipropylenowa – najważniejsze cechy
- Najważniejsze różnice pomiędzy folią PE i PP
- Którą folię wybrać do własnych potrzeb?
Folie PE i PP – chętnie wykorzystywane w przemyśle i innych gałęziach biznesu
Pakowanie produktów wydaje się zadaniem prostym, wieńczącym niejednokrotnie bardzo skomplikowany proces produkcyjny. Jednak wraz z rozpowszechnieniem technologii związanych z produkcją różnych rodzajów folii, przedsiębiorcy stają przed nowym wyzwaniem związanym z dokonaniem możliwie jak najlepszego wyboru.
Zarówno folia polipropylenowa, jak i polietylenowa cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem branży spożywczej, przemysłowej, produkcyjnej i wielu innych, jednak choć na pierwszy rzut oka podobne produkty, znacząco się od siebie różnią, co jasno wskazuje na różnicę w ich zastosowaniu. Wybór odpowiedniego typu folii nie tylko zapewni najwyższą jakość gotowego produktu, ale także zwiększy efektywność magazynowania i transportu, co z kolei spotka się z satysfakcją klienta.
Folia polietylenowa i polipropylenowa – najważniejsze cechy
Zacznijmy od omówienia cech charakterystycznych dla folii polietylenowej. To folia o dużej elastyczności, która znana jest ze swojej dużej rozciągliwości i przezroczystej barwy. To właśnie z folii polietylenowej produkuje się zdecydowaną większość woreczków, opakowań, czy elastycznej taśmy typu stretch. Folia świetnie sprawdza się w przypadku zabezpieczania dużych ładunków, co ułatwia transport czy organizację magazynu, jednak nie jest całkowicie odporna na działanie wysokich temperatur, co niejako dyskwalifikuje ją w zastosowaniach spożywczych, gdzie możliwe jest włożenie produktu z folią do mikrofalówki.
Folia polipropylenowa z kolei cieszy się bardzo dużą wytrzymałością nie tylko na wysokie temperatury, sięgające aż 170 stopni Celsjusza, ale także na wiele rodzajów kwasów. Analogicznie, folia tego typu świetnie sprawdza się także w ekstremalnie niskich temperaturach, co czyni ją doskonałym materiałem do pakowania żywności, ale także kosmetyków, zabawek, taśm klejących i wielu innych komponentów o właściwościach izolacyjnych.
Najważniejsze różnice pomiędzy folią PE i PP
Jakie są zatem najważniejsze różnice pomiędzy folią PE i PP? Zacznijmy od odporności na różne zewnętrzne czynniki. Przede wszystkim temperatura, która dla wielu branż determinuje wybór odpowiedniego opakowania. Jak wcześniej wspomniano, folia PP jest znacznie bardziej odporna na wysokie, jak i niskie temperatury, a zatem lepiej sprawdzi się wszędzie tam, gdzie późniejsza interakcja z wysokimi temperaturami jest nieunikniona. Folia PP dobrze radzi sobie z większością kwasów, jednak folia polipropylenowa w żadnym wypadku nie odstaje, a co więcej, wykazuje się wyższą odpornością na niektóre, specyficzne rodzaje kwasów.
Pozostaje jeszcze kwestia użyteczności. W sytuacjach, w których opakowanie powinno być bardziej elastyczne, polecamy folię typu PE, która jest bardzo rozciągliwa, a jednocześnie wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne. Jeśli jednak bezpieczeństwo produktu podczas transportu jest dla nas priorytetem, warto postawić na folię PP, która nie odkształca się i jest bardziej sztywna.
Którą folię wybrać do własnych potrzeb?
Którą folię wykorzystać do własnych opakowań? Jeśli nie mamy specjalnych oczekiwań względem odporności na temperaturę czy specjalne zabezpieczenie przed zniekształceniem, polecamy folię typu PE, która jest łatwa do formowania, co sprzyja opakowaniu produktów o nieregularnych kształtach. Często to właśnie folia PE wykorzystywana jest do żywności, która nie będzie podgrzewana w opakowaniu.
Z kolei wytrzymała i sztywna folia PP to rozwiązanie dedykowane właśnie produkcji żywności wstępnie przygotowanej, które należy w opakowaniu poddać obróbce cieplnej. Podobnie w przypadku opakowań do produktów leczniczych, ale także produkcji niezliczonych przedmiotów, takich jak zabawki, pojemniki, tekstylia, kosmetyki, a nawet komponenty do urządzeń elektronicznych. Wybór odpowiedniej folii to istotny aspekt planowania produkcji, jednak szybkie rozróżnienie rodzajów folii zapewni nam łatwość w podjęciu odpowiedniej decyzji.
Folia PE charakteryzuje się dużą elastycznością i rozciągliwością, co czyni ją idealną do zabezpieczania ładunków oraz pakowania produktów o nieregularnych kształtach. Natomiast folia PP jest bardziej sztywna, odporna na wysokie i niskie temperatury oraz na działanie kwasów, dzięki czemu świetnie sprawdza się w pakowaniu żywności, kosmetyków czy elektroniki.
Do pakowania żywności wymagającej obróbki cieplnej, np. podgrzewania w mikrofalówce, lepszym wyborem będzie folia PP ze względu na jej odporność na wysokie temperatury. Jeśli natomiast żywność nie wymaga podgrzewania, folia PE sprawdzi się idealnie dzięki swojej elastyczności i łatwości formowania.
Tak, folia PP doskonale radzi sobie w ekstremalnych temperaturach – zarówno bardzo niskich, jak i wysokich (do 170°C). Dzięki temu jest często używana do pakowania produktów, które będą przechowywane w zamrażarkach lub poddawane obróbce cieplnej.
Folia PE jest idealna do zabezpieczania dużych ładunków, pakowania produktów o nieregularnych kształtach oraz tworzenia elastycznych opakowań. Często wykorzystuje się ją w magazynach, podczas transportu oraz do produkcji woreczków czy taśmy typu stretch.